Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Zuid Afrikaanse wijn

Zuid Afrikaanse wijn? Bestel wijn uit Zuid Afrika

Zuid-Afrika is met een traditie van meer dan drie eeuwen wijnbouw een van oudste wijnlanden in de Nieuwe Wereld. Niettemin is de internationale doorbraak van recente datum, alle verhalen over Jan van Riebeeck en de legendarische zoete wijn van Constantia ten spijt. Pas sinds 1994, met de afschaffing van de apartheid, is Zuid-Afrika echt mee gaan tellen.

Geschiedenis van Zuid Afrika als wijnland

Een handelspost leidde tot een bloeiende wijnindustrie en uiteindelijk zelfs tot de geboorte van een natie. Jan van Riebeeck, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop, plantte er in 1655 de eerste wijnstokken en op 2 februari 1659 werd de eerste wijn gemaakt van Kaapse druiven. Dit was aanleiding tot het aanplanten van wijnstokken op grotere schaal op Roschheuvel, nu beter bekend als Bishopscourt, Wynberg. Hoewel de boeren aanvankelijk zeer terughoudend waren, gingen ze op aandringen van Van Riebeeck uiteindelijk toch druiven kweken.

De eerste jaren verliep het verbouwen van druiven moeizaam, vooral vanwege hun onkunde op dit gebied. Hier kwam verandering in toen Simon van der Stel, Van Riebeecks opvolger, in 1679 arriveerde. Van der Stel was niet alleen een enthousiast, maar ook een kundig wijnmaker. Hij legde een wijngaard aan op zijn boerderij in Constantia en slaagde er meteen in goede wijn te maken.

Klimaat & bodem van Zuid Afrika als wijnland

De Westelijke Kaapprovincie heeft een voor Afrikaanse verhoudingen opvallend mild klimaat. Weliswaar met veel zon, maar nooit verschroeiend warm. Dat komt omdat zowel de Atlantische als de Indische Oceaan verkoelend werken. Hoe dichter bij de kust, des te groter dit effect. Alle gebieden voor kwaliteitswijnen liggen daarom op korte afstand van de oceanen, in een boog rond Kaapstad. Irrigatie is in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden geen regel, maar wel een gangbaar verschijnsel, Met name hoog gelegen, koele mountain vineyards vormen de uitzondering op de regel. In geologisch opzicht is de Kaap bijzonder gevarieerd, zij het niet overal even ideaal voor wijnbouw. Om toch goede wijnen - lees: wijnen met een goede zuurgraad - te kunnen produceren moet men de bodem vaak een handje helpen door kalk aan te brengen.

Zuid Afrikaanse Wijnen & wijnbouw

De wijnbouw in Zuid-Afrika is van oudsher volledig geconcentreerd in de Kaapprovincie. De reden daarvoor is simpel: in de rest van het land is het veel te warm. Lange tijd bestond de productie uit versterkte zoete wijnen, port en sjerrie, en uit basiswijnen voor distillatie. Wijnen met raffinement waren zo goed als onbekend. Mede door die toelevering aan distilleerderijen is de aanplant nog altijd in meerderheid wit. En dat terwijl internationaal juist rode wijnen gevraagd zijn. De Kaapse producenten zijn daarom koortsachtig bezig geweest om hun wijngaarden te herbeplanten met blauwe druiven. Ook hebben ze tegenwoordig de beschikking over de nodige technische middelen en knowhow om wijnen te maken die wel raffinement hebben.

Druiven uit Zuid Afrika

Verreweg de meest aangeplante druif in Zuid-Afrika is nog steeds de Chenin Blanc. Hij werd net als de muskaatdruif en de colombar(d) aangeplant door nazaten van de Franse Hugenoten die zich eind 17e eeuw aan de Kaap vestigden. In het Afrikaans veranderde de naam Chenin in 'steen'. Dankzij moderne vinificatie technieken maakt men van dit vroegere 'werkpaard' tegenwoordig ongecompliceerd lekkere wijn, bestemd om jong te drinken. Chenin van 'eerste pluk' levert ook de allereerste primeurwijn van het jaar op, ruim voor de Beaujolais.

Andere witte soorten die het aan de Kaap opmerkelijk goed doen zijn de nieuwkomers Sauvignon Blanc en de Chardonnay. Verrassend goede wijnen worden ook gemaakt van Sémillon. Ooit was die druif goed voor ruim 90% van de totale Kaapse aanplant, nu is dat nog maar een fractie daarvan. Muskaat in zowel witte als rode versie werd en wordt aan de Kaap gebruikt voor versterkte zoete wijnen. Ook deze druif kreeg een opvallende naam: hanepoot. Net zo vanzelfsprekend als de aanplant van Chardonnay en Sauvignon Blanc bij is die van de Bordeaux variëteiten Cabernet Sauvignon en Merlot voor rood. Ze leveren ofwel varietal-wijnen ofwel blends.

Zuid-Afrika's rode specialiteit is de Pinotage, een kruising tussen Pinot Noir en Cinsaut. In stijl varieert de wijn van fruitig tot zeer krachtig. Ondanks het unieke, uitgesproken karakter van de Pinotage is de druif nooit echt helemaal doorgebroken. Anders ligt dat bij de Syrah, die in Zuid-Afrika meestal Syraz genoemd wordt. De aanplant daarvan vertoont nog altijd een opgaande lijn. Pinotage vormt wel een verplicht onderdeel van zogeheten Cape blends.

Pinot Noir is in Zuid-Afrika slechts mondjesmaat aangeplant, aangezien er maar weinig plaatsen zijn waar het koel genoeg is voor dit ras.

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

 

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

Naar boven