Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Spaanse wijn

Spaanse wijn? Wijn uit Spanje bestellen

Spanje is van oudsher één van de belangrijkste wijn producerende landen ter wereld. Gemeten naar beplante oppervlakte is Spanje het grootste wijnland ter wereld. Veel mensen kennen vooral de bijzondere Spaanse wijnen zoals Sherry, Rioja, Cava en Moscatel. De meeste wijngaarden liggen in het noorden en oosten. Een belangrijke uitzondering op deze regel is La Mancha, ten zuiden van Madrid. Dat is het grootste wijngebied ter wereld.

Geschiedenis van Spaanse wijnen

Spanje heeft een eeuwenoude wijnbouwtraditie, die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Tot voor kort genoot het land internationale faam in slechts bescheiden mate met alleen versterkte of zoete wijnen, zoals Jerez (sherry) en Malaga in de 19e eeuw. Bij de productie van andere wijnen ontbrak simpelweg de nodige kennis. De eerste tafelwijn waarmee het land opzien baarde, was rode Rioja. Rond 1900 kwam in Catalonië de productie van mousserende wijnen van de grond. Onder de naam Cava zou deze wijn wereldwijd groot succes opleveren.

Classificatie

Spanje kent een controlesysteem voor de kwaliteit van wijn, waarbij de Denominación de Origen (DO) markering niet alleen de regio van herkomst aangeeft, maar grotendeels ook de kwaliteit. Het DO systeem wordt niet alleen voor wijn gebruikt, maar ook voor andere producten, zoals olijfolie. Voor wijn zijn er tientallen DO's. De allerbeste DO's krijgen de markering DOC, wat staat voor Denominación de Origen Calificada, wat de kwaliteit en goede wijntraditie extra benadrukt. Verdere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden zijn vino de la tierra, vino comarcal en vino de mesa. De laatste aanduiding is voor de goedkopere minder bijzondere wijnsoorten.

Klimaat en bodem

Spanje kent een grote verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden en landschappen. Het koele, natte Galicië in het noordwesten verschilt in bijna alle opzichten van het warme zonnige gebied Andalusië in het zuiden. 

Een zeer groot deel van de grond die geschikt is voor de wijnbouw, wordt daar ook voor gebruikt. Vaak is het enkel door hooggebergten zoals de Sierra Nevada, dat in een groot gebied totaal geen wijn wordt verbouwd. Ruwweg kunnen vier wijnregio's worden onderscheiden, die op hun beurt weer onderverdeeld kunnen worden in talloze kleinere regio's.

Druiven

Spanje's bekendste druivenras is de tempranillo. De druif wordt gebruikt in Rioja, Navarra, Ribera del Duero, La Mancha, Valdepeñas en langs de Middellandse Zee. Andere bekende blauwe druiven zijn de garnacha, internationaal beter bekend als grenache, en de murviedro, alias mourvèdre.

Witte bekende typisch Spaanse druiven zijn macabeo, albariño, verdejo en palomino. De eerste levert het fruit voor een groot aantal wijnen in het noorden en noordoosten van Spanje, de tweede voor Rías Baixas, de derde voor Rueda en de vierde voor Jerez.

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

 

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

Naar boven