Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Missetti - Appassimento

Missetti - Appassimento

Rode wijnMissetti - Appassimento

De Appassimento methode is dezelfde methode die gebruikt wordt voor de Amarone-wijnen. In dit geval komt deze Appassimento van Missetti uit het zuiden van Italië en is van andere druiven gemaakt. Maar toch zijn er een tal van vergelijkingen te ontdekken in zijn smaak. De geur is enorm rijk. Je ruikt veel donker fruit en tonen van gebrande koffie. Ook in de smaak is veel te ontdekken: hout, kersen en dikke concentratie. Dit is echt een waanzinnige top wijn!

Voeg een kaartje toe aan uw kado

Karakters ( ±200 aanbevolen ): 200
Prijs per doos van 6 flessen€ 90,00€ 71,40incl. BTW( € 11,90 per fles )

Wat is Appassimento?

Appassimento is een ‘manier van wijnmaken’ waarmee zeer smaakvolle intense wijn wordt gemaakt. Denk hierbij aan Ripasso en Amarone. Dit zijn wijnen die beroemd zijn om de intens rode kleur en complexe  smaakbeleving.

Geschiedenis 

Qua historie gaat de Appassimento techniek terug naar de Romeinse tijd, waarin deze methode voor het eerst is toegepast. Typerend voor deze techniek is dat druiven zo lang mogelijk blijven rijpen op de druifstokken. Op het allerlaatste moment van de oogsttijd worden de druiven geplukt, wat resulteert in een hoger suikergehalte. De druiven worden met de hand geplukt, ter bevordering van de algehele kwaliteit.

Drogen

De volgende stap is het laten drogen van de druiven op matten of speciale kratjes, dit gebeurt veelal tot februari. De kratten worden opgestapeld in de ‘frutaio‘, dit is een ruimte boven de wijnkelder die voorzien is van vele luiken. Dit zorgt ervoor dat de wind gemakkelijk door de luiken kan waaien. Wel gaan de luiken enkel open als het droog is en de luchtvochtigheid relatief laag is.

Door het drogen van de druiven verliezen deze een deel van hun vocht, waardoor een hoge concentratie aan suiker en aroma’s overblijft. Dit is de basis voor de uiteindelijk zéér smaakvolle wijn. Tot slot rijpt de wijn op houten vaten voor een periode van 12 tot 18 maanden, waarna een flesrijping van één jaar volgt.

 
 
Naar boven