Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Zes tips voor de ideale wijn bij het kerstdiner

Aanbieding van de maand

Zes tips voor de ideale wijn bij het kerstdiner

01-12-2016

Zes tips voor de ideale wijn bij het kerstdiner

De feestdagen staan weer voor de deur! Dat betekend met de kerst mooie gedekte tafels, familie en vrienden om ons heen, lekker eten en natuurlijk een mooi glas wijn. Maar wat is nou de beste wijn met Kerst? Hoe kies je de juiste wijn? Past die ook bij het kerstdiner? Altijd lastig. Daarom dan ook zes tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste wijn met Kerst.

Het Kerstdiner:  Welke wijn bij welk gerecht?

Deze vraag kunnen we helaas niet met één antwoord verduidelijken, Het is namelijk geen exacte wetenschap. Het combineren van wijn en spijs heeft als voornaamste doel dat het elkaars smaken versterkt. Als een wijn zwaarder en krachtiger is dan het gerecht, dat je met veel zorg en plezier hebt bereid, is het jammer van je gerecht. En visa versa geldt dat natuurlijk ook. Het doel van het combineren van wijn en spijs is uiteindelijk dat het klopt, dat het iets toevoegt. Oftewel dat het gewoon lekker is…

Voor het combineren van gerechten met wijnen is niet echt een handleiding te vinden. De regel witte wijn drink je bij vis en rode wijn drink je bij rood vlees is bij de meeste mensen wel bekend, maar gaat toch niet altijd op. Het is veilig om deze regel te volgen, maar misschien moet je verder kijken dan de kleur van de wijn. Smaak is immers persoonlijk dus wat Jantje lekker vindt, wil niet zeggen dat jij het ook een geweldige combinatie vindt of dat er niet een betere combinatie te vinden is. Het combineren van wijn en spijs hangt af van je persoonlijke smaak, hoe je gerechten bereidt en natuurlijk wat voor soort wijn je wilt drinken. Toch zijn er wel een aantal regels waar je rekening mee kunt houden als je een wijn kiest bij een spijs.

Het juist combineren van wijnen en spijzen is van veel dingen afhankelijk, zoals de zoetheid van een gerecht, maar ook de hoeveelheid zout, zuur, kruiden, etc.  Een lekker rood stuk vlees gaat heel goed met bijvoorbeeld een rijke, volle Cabernet Sauvignon. Maar wat nu als dit stuk vlees geserveerd wordt met een pittige saus? De belangrijkste ingrediënten van het gerecht veranderen, er komt immers een pittige saus bij, waardoor je naar meer zaken, dan alleen het rode vlees moet kijken om de juiste wijn erbij te vinden.

Bij de keuze voor een wijn, is het belangrijk om deze te koppelen aan de belangrijkste elementen in je gerecht. Echt niet altijd eenvoudig, maar gelukkig zijn er een aantal basisregels die je in gedachte kunt houden.

Tip 1: Combineer zoet met pittig

Pittige gerechten zijn uitstekend te combineren met wijnen die wat suiker bevatten, zoals bijvoorbeeld een Riesling (Duitsland). Suiker tempert pittigheid en zorgt voor meer balans in je combinatie van wijn en spijs. Maar ook een wijn met veel alcohol of veel tannine kun je goed schenken bij pittige gerechten en kunnen er voor zorgen dat je gerecht nog meer pit lijkt te hebben.

Tip 2: Let op textuur en smaak

Combineer gerechten en wijnen die vergelijkbare smaken en texturen hebben. Zoals het combineren van mild gearomatiseerde wijnen met mild op smaak gebrachte gerechten en rijke, smaakvolle gerechten met rijke, smaakvolle wijnen. Wanneer wijn en spijs vergelijkbaar van kwaliteit zijn, vullen ze elkaar aan en versterken ze de smaken die ze gemeen hebben. Zoals bijvoorbeeld het combineren van botersaus met Chardonnay. Beiden hebben iets boterachtigs, waardoor ze goed met elkaar zijn te combineren.

Tip 3: Combineer zuur en tannine met vet

Wijnen die veel zuur, zoals bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc, of veel tannine hebben, zijn goed te combineren met (gebakken) vet voedsel. Zure wijnen brengen vettige gerechten in evenwicht, maar toch gaat het niet altijd op. Zure wijnen en romige sauzen gaan niet zo goed zijn en kun je beter voorkomen. .

Tip 4: Combineer zoet eens met zout

Zoete wijnen combineren met zoute gerechten kan een heerlijk combinatie opleveren (denk maar een de combinatie van port met blauwe schimmelkaas). Door het combineren van zoet en zout, maar je de zoete wijn minder zoet en fruitig en zorg je ervoor dat het eten minder zout (meer hartig) wordt. Zoet gaat zout dus tegen en andersom.

Tip 5: Combineer zoet met zoet

Combineer je dessert met een wijn, die minstens zo zoet is als het dessert zelf, zelf nog iets zoeter. Is je dessert zoeter dan de wijn, dan zal de wijn eerder slap lijken. Zoete wijn haalt de zoetheid in je dessert juist naar boven. En let ook eens op de complementaire smaken in je wijn en combineer deze. Een wijn

Tip 6: Gebruik streekproducten samen

Wat samen groeit, gaat samen! Combineer spijzen en wijnen uit dezelfde streek. Italiaanse gerechten met Italiaanse wijn bijvoorbeeld. Maar je kunt nog verder gaan en ingrediënten en wijnen uit dezelfde regio/streek combineren. Producten uit dezelfde streek delen hetzelfde terroir, waardoor ze natuurlijke smaken hebben die elkaar aanvullen en versterken.

Geniet!

Deze zes tips kunnen je helpen bij het combineren van wijnen en spijzen, zodat je straks een lekkere wijn met Kerst op tafel kunt zetten. Maar… uiteindelijk draait het natuurlijk altijd om smaak. Smaak is persoonlijk en het is dan ook aan jezelf om te ontdekken welke combinaties van wijn en spijs je goed bevallen. Uiteindelijk is regel nummer 1 dat je drinkt wat je lekker vindt. Geen enkele wijn-spijscombinatie zal lukken, als je niet geniet van wat er in je glas zit!!

Naar boven