Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeNieuwsWijn betere belegging dan aandelen

Actie

Wijn betere belegging dan aandelen

01-09-2015

Wijn betere belegging dan aandelen

Topwijnen zijn al 13 jaar op rij een betere belegging dan aandelen. Bovendien is de waarde van de alcoholische drank betere bestand tegen schommelingen in de conjunctuur.

Dat concluderen twee Zwitserse economen in een studie. Het duo heeft in de periode 1996 - 2009 de ontwikkeling in wijnprijzen afgezet tegen die van aandelen van 3.000 grote bedrijven in de Verenigde Staten, gebundeld in de Russell 3000 Index. Deze index vertegenwoordigt een groot deel van de Amerikaanse aandelenmarkt.

De wetenschappers hielden meer dan 400.000 handelsprijzen van wijnen tegen het licht in de periode van 13 jaar die 2 op- en neerwaartse aandelenmarkten omspande. Op deze wijze creëerden zij hun eigen wijnindex. Deze index versloeg de Russell 3000, vooral omdat hij beter zijn waarde wist vast te houden tijdens de kredietcrisis. Vanaf medio 2008 verloor de wijnindex 17% van zijn waarde, terwijl Russell 3000 47 % in de min dook.

Index van topwijnen

De index van topwijnen, die de onderzoekers apart opstelden, presteerde nog veel beter dan de reguliere wijnindex en de Russell 3000. De ‘vintage-index’ is sinds 2008 meer dan vervijfvoudigd, terwijl de reguliere wijnindex in waarde verdubbelde en de Russell 3000 met slechts 50 % steeg.
‘Het toevoegen van wijn, vooral topwijnen, aan de beleggingsportfolio verhoogt de rendementen en reduceert het risico, vooral in tijden van financiële crisis,’ schrijven de economen idan ook n de studie ‘Raise Your Glass: Wine Investment and the Financial Crisis.’

Alternatieve, waardevaste beleggingen

De vraag naar alternatieve, waardevaste beleggingen, zoals wijn en kunst, neemt toe, zegt ook een analist van Miller Tabak ‘Om dezelfde reden zijn olie en oud bezig aan een rally.’ Moderne kunst was tussen 1994 en 2008 de meest lucratieve belegging, zo blijkt uit gegevens van investeringshuis Birinyi Associates.
Toch is wijn geen belegging voor leken. Verzamelaars die geen verstand hebben van druivenat, variëteiten en kwaliteitscontroles worden mogelijk opgezadeld met een product dat minder begerenswaardig is dan verondersteld.

 

Naar boven