Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Te warme winter voor Eiswein

Aanbieding van de maand

Te warme winter voor Eiswein

19-01-2014

Te warme winter voor Eiswein

Eiswein of IJswijn is een zoetige wijn die vaak bij het dessert wordt gedronken en in de winter wordt gemaakt. Terwijl het in de vereingde Staten in 20 jaar nog niet zo koud is geweest, klagen de Duitse wijnboeren over een te warme winter voor hun Eiswein.

De voornamelijk Riesling en Vidal druiven worden niet, zoals gebruikelijk is bij normale wijn, in de zomer geplukt, maar in de winter en blijven net zo lang aan de wijnstokken hangen tot de eerste vorst en de druiven bevroren raken. Bij een maximale temperatuur van 7 - 8 graden worden de druiven geplukt en geperst. Het sap van de druiven is dan nog grotendeels bevroren, waardoor er een hogere concentratie aan zuren en suikers ontstaat. Hierdoor is Eiswein vaak zoeter, maar tegelijkertijd ook frisser dan “gewone” dessertwijn.

Als de winter uitblijft, raken de druiven niet bevroren en kunnen zij niet gebruikt worden voor de productie van Eiswein. De verwachting is dan ook dat het dit jaar waarschijnlijk geen topjaar wordt voor Eiswein.

Bron: wijnbloggers.nl

Naar boven