Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeNieuwsSlechte oogst maakt wijn duurder

Actie

Slechte oogst maakt wijn duurder

29-08-2017

Slechte oogst maakt wijn duurder

Extreem weer in Europa verpest druivenoogst

Helaas, of je nu een supermarktwijndrinker bent of je fles altijd bij de speciaalzaak haalt, iedereen moet er aan geloven. Wijn gaat duurder worden. Niet omdat de overheid de accijns weer heeft verhoogt of omdat transport in één keer zoveel duurder is geworden maar vanwege het klimaat.

Dit jaar hebben we met extreem weer te maken gehad. In het voorjaar hebben grote delen van Europa vorst, regenbuien en hagel gehad waardoor er zeker een derde van de Europese duivenoogst is mislukt. Als de oogst van 2017 op de markt komt gaan wij dit allemaal voelen.

In Frankrijk verwacht men 18% minder wijn te produceren in vergelijking met het jaar daarvoor en in bepaalde gebieden van Spanje ligt dit percentage zelfs nog hoger. In sommige delen van Europa verwacht men zelf een kwart minder te kunnen produceren omdat de druiven stuk zijn gegaan. Het logische gevolg is simpel, de wijn gaat duurder worden.

Zowel de supermarkten als de speciaalzaken zullen de prijzen moeten gaan verhogen wat kan variëren van 50 tot 60 cent voor goedkopere wijnen tot euro’s bij de duurdere. De grote vraag zal blijven of de Nederlandse consument bereid is dit te betalen of toch over zal stappen op, goedkopere, wijnen uit Chili of bijvoorbeeld Argentinië.

Wij zullen de ontwikkelingen voor de wijnen van 2017 nauwlettend in de gaten houden. Tot dan, Proost! En geniet van de wijnen die nu op de markt zijn!

Naar boven