Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeNieuwsProost! Geen 'luxetaks' meer op bubbels: fles 1...

Actie

Proost! Geen 'luxetaks' meer op bubbels: fles 1,10 euro goedkoper

10-01-2017

Proost! Geen 'luxetaks' meer op bubbels: fles 1,10 euro goedkoper

Goed nieuws voor liefhebbers van champagne, cava en prosecco. Het kabinet heeft voor dit jaar de extra belasting op mousserende dranken afgeschaft.

Het afschaffen van de 'bubbeltaks' scheelt 1,10 euro per fles. Niet alleen champagne wordt goedkoper, ook cava en de meeste prosecco’s kunnen in prijs omlaag. Alleen voor de goedkopere prosecco’s – die met een schroefdop – gold de bubbeltaks niet. Per jaar worden er in Nederland zo'n tien miljoen flessen mousserende drank verkocht. Het affschaffen van de bubbeltaks kost dus zo’n tien miljoen euro.”

Extra belasting op champagne? 

De 'bubbeltaks' is jaren geleden in het leven geroepen. Champagne was in die tijd nog echt een eliteproduct. Het idee was toen dat als je champagne kon betalen, dan kon je ook nog wel wat extra belasting betalen.

In 2012 besloten VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie in het Kunduz-begrotingsakkoord al dat de extra belasting op bubbels zou verdwijnen. Toen werd ook afgesproken dat de maatregel pas zou worden doorgevoerd als de crisis voorbij is. 

In het algemeen zijn alcoholische dranken de afgelopen jaren juist fors duurder geworden meldde het CBS afgelopen jaar. Consumenten betalen er bijna 10 procent meer voor dan in februari 2011. Op Finland na was de prijsstijging van alcoholvrije dranken in Nederland de hoogste uit de eurozone. De stijging kwam volgens het CBS vooral doordat de accijnzen meerdere keren omhoog gingen. 

Naar boven