Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeNieuwsOude wijnkelder onthult een lekker drankje

Actie

Oude wijnkelder onthult een lekker drankje

25-11-2013

Oude wijnkelder onthult een lekker drankje

Wetenschappers hebben een 3700 jaar oude wijnkelder in de ruïnes van een Kanaänitisch paleis in Israël ontdekt en chemische analyse toont aan dat dit de plek is waar de bijzondere wijnen werden bewaard. De kelder bood ruimte aan zo’n 2000 liter wijn en stamt uit 1700 voor Christus.

Vorstelijke wijnen

Volgens de onderzoekers is de wijnkelder een vorstelijke wijnkelder, omdat dit net genoeg is voor een heerser en zijn huis. In de kelder staan veertig vazen die elk 50 liter sterke, maar tegelijkertijd zoete wijn herbergden. In de vaten troffen archeologen onder meer restjes honing, mint, kaneel en jeneverbessen aan. De recepten zijn vergelijkbaar met medicinale wijnen die 2000 jaar lang in Egypte gemaakt werd.

Banketten

Monsters van de keramische potten suggereren dat ze hielden van een luxe drank die kennelijk was gereserveerd voor banketten, aldus de onderzoekers. Onduidelijk blijft wie die banketten organiseerde. Wetenschappers hebben nog altijd geen idee wie in het paleis leefde.

Nog meer wijn

Waarschijnlijk zullen de onderzoekers nog meer wijnvaten ontdekken. In de wijnkelder zijn ook twee deuren ontdekt: één leidt naar het zuiden, de ander naar het westen. Men vermoedt dat deze leiden naar nog meer wijnkelders. Nader onderzoek, dat in 2015 zal plaatsvinden, zal moeten uitwijzen of dat echt zo is.

Bron: wijnbloggers, The Washington Post

Naar boven