Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Nog geen waarschuwing op drankflessen

Aanbieding van de maand

Nog geen waarschuwing op drankflessen

25-08-2009

Nog geen waarschuwing op drankflessen

De waarschuwing op drankflessen dat alcohol gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid, komt er in Nederland pas als vaststaat dat dit ook echt helpt. Nu is nog niet duidelijk of bijvoorbeeld zwangere vrouwen door de waarschuwende teksten of plaatjes de drank laten staan. Daarom wil het kabinet ze nog niet invoeren.

Maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de Tweede Kamer dinsdag geschreven dit standpunt te herzien als wel duidelijk is dat de waarschuwingen helpen. In de Verenigde Staten en Frankrijk is gebleken dat voorlichting op flessen zwangere vrouwen beter met de neus op de feiten drukt. Wetenschappelijk bewijs dat de fles dan ook echt dichtblijft, is er echter nog niet.

Het kabinet bekijkt al wel wat er allemaal moet gebeuren als de waarschuwingslabels toch worden ingevoerd. De Tweede Kamer had gevraagd om een onderzoek naar waarschuwingen op de verpakking van alcoholhoudende drank.

Joël Voordewind, Kamerlid voor de ChristenUnie, is niet blij met de reactie van Klink. Wetenschappelijk aantonen dat zwangere vrouwen alleen door de waarschuwingslabels niet meer drinken, is ondoenlijk, zo schat hij in. Hij noemt dit bezwaar van de minister 'uitstelstrategie'. In zijn ogen staat het als een paal boven water dat vrouwen niet meer drinken als ze weten dat dit schadelijk is voor hun ongeboren kind.

Klinks bezwaar dat de waarschuwingslabels de drankfabrikanten op kosten zullen jagen, vindt Voordewind ook niet sterk. Bij sigaretten is het ook gelukt en de kosten zullen gemakkelijk kunnen worden opgebracht.

Bron: Telegraaf.nl

Naar boven