Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Kamer wil uitleg over online drankverkoop

Aanbieding van de maand

Kamer wil uitleg over online drankverkoop

30-07-2009

Kamer wil uitleg over online drankverkoop

Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PvdA en SP wil van minister Ab Klink (Volksgezondheid) weten of en hoe controle op drankverkoop aan jongeren via internet mogelijk is. De fracties zijn het nog niet met elkaar eens over de eventuele oplossingen en realiseren zich dat controle moeilijk zal zijn, zo bleek donderdag.

Op dit moment kunnen jongeren via het wereldwijde web eenvoudig aan wijn en bier komen, klaagde de Koninklijke SlijtersUnie eerder dit jaar. Er wordt bij online bestellingen niet gecontroleerd op leeftijd. Onlangs beoordeelde de Voedsel en Waren autoriteit (VWA) een klacht van de branchevereniging als ongegrond, omdat de drankaanbieder opereerde vanuit een gesloten ruimte, namelijk een kantoortje. En dat mag, aldus een woordvoerster.

De SP vindt dat het huidige vergunningensysteem voor de verkoop van alcohol moet worden uitgebreid. Ook supermarkten en onlineshops moeten wat de SP betreft zo'n vergunning aanvragen. Maar over controle breekt de partij nog het hoofd. Misschien biedt het digitale identificatiesysteem DigiD een oplossing, zei Renske Leijten.

De PvdA vindt vergunningen te omslachtig en stelt voor dat er een systeem in het leven wordt geroepen, waarbij ondernemers een verbod opgelegd krijgen als ze drie keer zijn betrapt op het verkopen van drank aan jongeren. Daarvoor moet dan wel de lacune in de Drank- en Horecawet worden aangepast. Het kan niet zo zijn dat verkopen van drank via internet aan jongeren vanuit een kantoortje wel mogelijk is. Lea Bouwmeester vindt bovendien dat het kabinet ook in Brussel moet pleiten voor leeftijdscontrole bij drankverkoop op internet.

Het CDA is er nog niet uit. De partij wil eerst weten hoe de online verkoop verloopt en wat de omvang van die internethandel is. Pas dan kan je gerichte maatregelen nemen, zei Kamerlid Ciska Joldersma.

Dit najaar bespreekt de Kamer de nieuwe Drank- en Horecawet.

Bron: ANP

Naar boven