Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeNieuwsGunstig effect van rode wijn en groene thee

Actie

Gunstig effect van rode wijn en groene thee

27-01-2016

Gunstig effect van rode wijn en groene thee

Voedingssupplementen met ingrediënten van rode wijn en groene thee hebben een gunstig effect op de stofwisseling. Personen die capsules met deze zogenaamde polyfenolen slikken, verbranden meer vetten dan suikers. “Voor mensen met een verstoorde energiestofwisseling, zoals mensen die lang (ziek) op bed liggen is dit een veelbelovende ontwikkeling”, stelt humaan bioloog Jasper Most. Onlangs promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht met zijn onderzoek naar de werking van de voedingssupplementen met deze nieuwe combinatie aan polyfenolen.

Dat polyfenolen de stofwisseling beïnvloeden was al uit eerder onderzoek gebleken. Echter, de combinatie van polyfenolen uit rode wijn en groene thee was nog niet eerder onderzocht. “Onze insteek was eigenlijk om voedingssupplementen te ontwikkelen waarmee we de risico’s op diabetes bij mensen met overgewicht kunnen verkleinen. Helaas, ik kan het niet mooier verkopen dan dat het is; op de belangrijkste factoren die diabetes veroorzaken, hebben we nog geen verandering kunnen waarnemen. Zo bleef de insulinegevoeligheid onveranderd”, merkt de promovendus op.

Geen gewichtsverlies

Vervolgonderzoek zou nu moeten uitwijzen welke effecten de voedingssupplementen op langere termijn teweeg brengen bij de mensen met een verstoorde stofwisseling, zoals ouderen die minder actief zijn of mensen die lang op bed hebben gelegen in verband met een ziekte. “De supplementen zorgen niet voor gewichtsverlies. Althans, we hebben niet vast kunnen stellen dat de proefpersonen die 12 weken lang de supplementen hebben geslikt ook vetweefsel hebben verloren. Er werd niet minder vet opgeslagen in het lichaam. Wel hebben we een switch van suiker- naar vetverbranding gezien in het stofwisselingsproces. En dit is voor ons een veelbelovende indicatie. Als we de energieproductie kunnen verbeteren, dan kunnen we op termijn wellicht ook het risico op diabetes verkleinen. Maar dit vraagt om verder onderzoek.”

Het lichaam krijgt suikers binnen via eten, maar de suikers worden ook geproduceerd door de lever of komen van de beperkte lichaamseigene opslag (glycogeen). De suikers zijn vooral een snelle energiebron. Zo werken de hersenen alleen op energie uit suiker (glucose), net als zenuw- en bloedcellen. Suikerverbranding is vooral bedoeld om kortstondig te pieken in tijden van stress. Zo gebruiken de spieren deze energiebron bijvoorbeeld bij het trekken van een sprintje. Het vetweefsel is voornamelijk een rustenergiebron die wordt aangeboord tijdens het slapen, in een periode van vasten, maar ook tijdens het minder intensief sporten. Als er meer vetten worden opgeslagen dan er worden verbruikt, ontstaat overgewicht.

Insulinegevoeligheid onveranderd

Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose uit de voeding via het bloed in de cellen terechtkomt. Mensen met diabetes maken geen of onvoldoende insuline aan waardoor de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Als de cellen niet meer reageren op de insuline is er sprake van insulineresistentie. Most had gehoopt dat zijn voedingssupplementen op basis van rode wijn en groene thee deze resistentie zouden opheffen of de insulinegevoeligheid zouden verbeteren. Dat lijkt niet het geval. Toch ziet hij zijn onderzoek niet als mislukt.

“Rode wijn en groene thee zijn geen wondermiddelen en zullen dat volgens mij nooit worden. Het heeft ook geen enkele zin om deze voedingsmiddelen massaal in te nemen als je wilt afvallen. Wij hebben een concentraat van polyfenolen gebruikt dat overigens uit een plant (de Japanse duizendknoop) wordt gehaald. Voor de productie van een capsule wordt een equivalent gebruikt van polyfenolen uit drie koppen thee en tien tot vijftien liter rode wijn. Onze proefpersonen – mannen en vrouwen met een licht tot zwaar overgewicht - hebben twaalf weken lang twee capsules per dag genomen. “

Een mooie bijkomstigheid van zijn promotieonderzoek is volgens Jasper Most dat er een relatie is aangetoond tussen de samenstelling van de darmbacteriën en de gezondheid. De samenstelling van de darmflora kan duidelijkheid verschaffen over de insulinegevoeligheid. Ook zouden deze bacteriën van invloed zijn op de werking van de voedingssupplementen, en mogelijk in de toekomst kunnen worden ingezet om insulineresistentie te voorkomen. Meer gericht onderzoek op de darmbacteriën zou daarover uitsluitsel kunnen geven.

Darmflora en energieverbruik

 “De darmflora ontwikkelt zich al bij de geboorte en blijft tijdens je leven vrij stabiel. Nu bekend is dat de samenstelling van de darmbacteriën belangrijk is, schept dat perspectieven op het gebied van onderzoek. Een onderzoek van de bacteriën in de ontlasting is vooral voor de proefpersoon minder belastend. Zeker als je het vergelijkt met de huidige methodiek om het energieverbruik te meten. Nu moeten de deelnemers met een kap over het hoofd liggen en worden de ademgassen gemeten. De gassen die worden uitgeademd, de hoeveelheid zuurstof en stikstof, zeggen alles over het energieverbruik. Hoeveel energie er is verbruikt, maar ook welke energiebron is aangeboord.”

Kortom, er is volgens Most nog heel veel onderzoek naar het effect van polyfenolen nodig. Onduidelijk is wanneer en of dat vervolg er nog komt. De promovendus zelf zal er in elk geval niet bij betrokken zijn. “Ik ga drie jaar lang onderzoek doen aan het Pennington Biomedical Research Center in Louisiana. Ook hier houd ik me bezig met overgewicht en voeding. Zo ben ik betrokken bij een langlopend onderzoek dat zich richt op de extra voordelen van sporten in combinatie met een dieet. Daarnaast ga ik bijdragen aan een onderzoek naar de relatie tussen de gewichtstoename van zwangere vrouwen en het voedingspatroon. Wat is het ideale gewicht voor zwangere vrouwen? En welke effecten heeft het voedingspatroon op de gezondheid van de baby?”

Naar boven