Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeNieuwsAmbassadeurs declareren 14.000 euro aan champagne

Actie

Ambassadeurs declareren 14.000 euro aan champagne

03-04-2010

Ambassadeurs declareren 14.000 euro aan champagne

Van al onze ambassadeurs in het buitenland, declareert de Parijse ambassadeur het meest. Promotie activiteiten en zijn persoonlijke reizen kostten in 2008 ruim 182.000 euro, daarvan ging 14.000 euro naar champagne.

De ambassadeurs van Washington, Tokio en Moskou declareerden in 2008 ook meer dan een ton euro. Van de consuls generaal factureerde die in New York met een kleine zeventigduizend euro het meest, vijftienduizend euro meer dan het jaar daarvoor. Dit alles blijkt uit documenten in handen van Dagblad De Pers, verkregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De ambassadeur van Parijs steekt met een bedrag van een kleine twee ton met kop en schouders uit boven de rest. Het is 40.000 euro meer dan in 2007. Aan alcoholische versnaperingen geen gebrek in Parijs. Naast het aanvullen van de reguliere drankvoorraad declareerde de ambassade alleen al in 2008 voor bijna veertienduizend euro aan champagne.

Ook in het oog springen de kosten voor de uitvoering van bouwprojecten in Berlijn van dik 3,5 miljoen euro en Peking van bijna 1,3 miljoen. Van alle onderzochte ambassades was de huur voor ambtswoningen in Moskou het hoogst, een kleine twee ton. Van de consulaten was de huur in New York met anderhalve ton het meest prijzig.

Recepties ter ere van 400 jaar Nederlandse betrekkingen met New York, kortweg ‘NY400’ kostten gemiddeld 40 euro per gast. Maar ook op andere ambassades zijn vele duizenden euro’s aan declaraties zijn ingediend voor Nieuwjaars-, Kerst-, en Koninginnedagrecepties, diners en persoonlijke reizen. Ook fooien voor chauffeurs zijn in rekening gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In totaal kostten de tien duurste ambassades van Nederland in het buitenland in 2008 bijna 42 miljoen euro. De Brusselse posten waren met 7,5 miljoen euro het duurst, gevolgd door de ambassades in Londen en Washington die kostten ieder zo’n vijf miljoen. Opvallend is ook dat de tien duurste ambassades in 2008 bijna tien procent duurder waren dan het jaar daarvoor.

'Noodzakelijke uitgaven'

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de declaraties gezien moeten worden in de context, die ,,dergelijke uitgaven noodzakelijk maakt''.

,,Je werk als diplomaat is een netwerk onderhouden. Dat netwerk moet zo uitgebreid mogelijk zijn om anderen te kunnen helpen als ze daarvoor aankloppen. Daar zitten uiteraard bijvoorbeeld recepties en seminars bij.'' De zegsman noemt het bedrag aan champagne in Frankrijk ,,niet zo gek. Door de cultuur in Frankrijk, waar elke lunch begint met een glas champagne, is het niet zo gek dat de declaratie daar hoger is dan in andere landen.''

Bron: De Pers

Naar boven