Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeNieuwsAccijnsverhoging treft wijnverkoop

Actie

Accijnsverhoging treft wijnverkoop

12-02-2014

Accijnsverhoging treft wijnverkoop

Met ingang van 1 januari 2014 zijn de accijnstarieven voor zowel wijn, bier als gedistilleerde dranken met 5,75% omhoog gegaan. De hogere accijnzen zorgen ervoor dat een fles wijn ten opzichte van 2010 met gemiddeld 10 procent is gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van het Productschap Wijn.

Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren: “Wie de dalende verkoopcijfers bestudeert ziet de dramatische gevolgen van deze maatregel. De Nederlandse handel heeft hierdoor in 2013 24 miljoen liter wijn minder verkocht. Het is daarom uitgesloten dat de verhoging per 1 januari 2014 meer geld zal opleveren voor de schatkist.”

Provincies hebben daarom de nieuwe staatssecretaris van Financiën, de heer Eric Wiebes (VVD) verzocht de accijnsverhoging uit het Belastingplan 2014 al in februari te evalueren om verdere verliezen te voorkomen. De toezegging van voormalig staatssecretaris Weekers voor een evaluatie in april is, zo vinden zij, te laat.

Bron: NU.nl, KVNW, productschap wijn

Naar boven