Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Franse wijn

Geschiedenis Franse wijn

De wijnbouw in Frankrijk is in de 6e eeuw voor Christus ontstaan. Zoals in veel Europese landen hebben de Grieken ook in Frankrijk de wijn geïntroduceerd. De Griekse kolonisten plantten de eerste druivenstokken aan rond de zuidelijk gelegen stad Marseille. Vanaf de 2e eeuw voor Christus waren het vooral de Romeinen die de wijnbouw in het land verder ontwikkelden. Zij hebben ervoor gezorgd dat de wijnbouw een bloeiende tak van de economie werd. Na de ineenstorting van het Romeinse rijk is in tegenstelling tot veel Europese wijnlanden de wijnbouw in Frankrijk niet gestagneerd.

Het geloof en de wijn zijn altijd nauw aan elkaar verbonden geweest. Vooral Karel de Grote stimuleerde de aanleg van nieuwe kloosters en wijnbouw. In de middeleeuwen waren de kerken de grootste wijngaardbezitters van Frankrijk. Monniken legden grote wijngaarden aan rondom hun kloosters en experimenteerden met allerlei vinificatietechnieken. De opkomst van de Franse steden en een steeds groter wordende middenklasse droeg ook bij aan de toenemende populariteit van wijn.

De Franse wijn werd ver buiten de landsgrenzen gewaardeerd. Wijn groeide gedurende de 15e en 16e eeuw uit tot het belangrijkste exportproduct van het land. In de 18e eeuw bereikte de ontwikkeling van de wijnbouw haar hoogtepunt. Het was het begin van het baanbrekende classificatiesysteem en veel nieuwe technieken werden ontwikkeld. Innovatieve wijnmakers experimenteerden met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. De monnik Dom Pérignon (1639 - 1715) was zo'n vernieuwende wijnmaker. Aan hem wordt de uitvinding van de wereldberoemde mousserende champagne toegeschreven.

In de 19e eeuw was het hoogtepunt de officiële classificatie van Bordeaux ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1855. Ook al waren zij niet de allereersten die dergelijke wijnwetgeving introduceerden, dat waren de Portugezen, zij waren wel het eerste land ter wereld dat deze wetgeving doortrok naar nationaal niveau. In 1935 werd het systeem uitgebreid met de AOC-classificatie (Appellation D'Origine Controlèe). Wereldwijd geldt het Franse classificatiesysteem nog altijd als de basis voor de indeling van wijnen in kwaliteitsklassen.

Tot halverwege de 19e eeuw ging het de Franse wijnmakers voor de wind. De industrialisatie maakte technische vernieuwingen in de wijnbouw mogelijk. Door de uitvinding van de stoomtrein en stoomboot konden wijnen steeds gemakkelijker en sneller vervoerd worden. Het dieptepunt van de 19e eeuw kwam echter met de vernietiging van 2,5 miljoen hectare in Frankrijk door de Phylloxera, de druifluis epidemie. Veel Franse wijnmakers emigreerden naar Europese kolonies in Zuid-Amerika en Australië en startten daar nieuwe ondernemingen. Door het enten van de Europese druivenras op Amerikaanse immune onderstammen werd de Europese wijn gered van de ondergang. Na de 2e wereldoorlog zijn veel wijnproducenten meegegaan met de moderne tijd en zijn overgegaan op massaproductie, hoewel er ook nog steeds veel kleinschalige wijnboeren zijn.

Gedurende de 20e eeuw ondervond Frankrijk steeds meer concurrentie van wijnen uit landen zoals Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Daarom investeren veel Franse wijnmakers steeds meer in de ontwikkeling van nieuwe wijnen en moderne vinificatietechnieken. De combinatie van moderne technieken met eeuwenoude wijnkennis en tradities heeft ervoor gezorgd dat Frankrijk nog steeds aan de top van de internationale wijnwereld staat.

Combinatie van klimaat, bodem & ligging

In Frankrijk hebben ze een naam voor de combinatie van factoren klimaat - bodem - ligging van de wijngebieden. De Fransen noemen dit terroir. Deze terroir is heel belangrijk voor de wijnmaker, in sommige streken is de druif zelfs ondergeschikt hieraan. Het terroir is ook zeer divers, alle denkbare combinaties van grondsoorten zijn mogelijk, samen met alle denkbare klimaten; er is een landklimaat, een zeeklimaat en een mediterraan klimaat. De temperaturen lopen ook zeer uiteen, van koel tot zeer warm. De talrijke druivenrassen die worden verbouwd, ontwikkelen door het terroir in iedere regio een andere, karakteristieke smaak.

Druivenrassen in Frankrijk

Elke streek in Frankrijk heeft haar eigen specifieke druivenrassen. De beroemdste Franse druivenrassen zijn waarschijnlijk wel de blauwe cabernet sauvignon, de witte chardonnay en sauvignon blanc. De meest aangeplante druif is de blauwe merlot, met een oppervlakte van 250.000 hectare. In tegenstelling tot veel andere landen is in veel wijngebieden in Frankrijk het gebruik van de druivenras vastgesteld. Het is wel toegestaan om een andere druif te gebruiken, maar dan mag de wijnmaker de appelation niet gebruiken. Op deze manier weet de consument wel wat hij drinkt, bijvoorbeeld: rode wijn uit de Bourgogne is van gemaakt van pinot noir, Pomerol van merlot en Sancerre van sauvignon.

Classificatie

De Franse wijnwetgeving is de strengste ter wereld. Het Institut National des Appellations d'Origine (INAO) opgericht in 1935, controleert de kwaliteit van de wijnen en stelt de reglementen rondom AOC's vast. Een AOC definieert de begrenzing van het herkomstgebied en de wijze van vinificatie. Dankzij het gebruik van AOC weet de consument precies wat men koopt. Het nadeel is dat wijnboeren weinig vrijheid over de vinificatie van hun eigen wijn hebben. Op nationaal niveau onderscheidt Frankrijk de volgende kwaliteitsklassen: Vin de table of tafelwijn: de druiven in deze vaak eenvoudige wijnen hebben geen specifieke herkomst. Vin de Pays of streekwijn: dit zijn wijnen met een gedefinieerde herkomst, zoals bijvoorbeeld de Vin de Pays d'Oc uit de Languedoc-Roussillon. VDQS, Vin Délimité de Qualité Supérieure: dit is een soort overgangswijn tussen Vin de Pays en AOC. Er zijn niet veel VDQS-wijnen meer, aangezien de meesten promoveren naar AOC. Behalve nationale wijnwetgeving zijn er ook nog aanvullende regels binnen een wijnstreek.

Franse wijn? Bestel wijn uit Frankrijk

Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Er is geen ander land ter wereld met zoveel verschillende wijngebieden. Bekende voorbeelden zijn de Champagne, Elzas, Loire, Bourgogne, Bordeaux en de Rhone. Deze wijngebieden en hun druivensoorten, zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon, zijn reeds jaren een voorbeeld voor veel andere wijnlanden uit de hele wereld. Franse wijnproducenten maken al eeuwenlang uiteenlopende wijnen van topklasse.

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

 

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

Naar boven