Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeDrankgeschenkenNobeltje 100 cl

Nobeltje als kado

DrankgeschenkNobeltje 100 cl

Nobeltje is een geweldig geschenk voor al die mensen die ooit op Ameland zijn geweest. Dit is de likeur die je daar drinkt. Of natuurlijk als je weer thuis bent en terug denkt aan die heerlijke vakantie op het Friese waddeneiland.

Voeg een kaartje toe aan uw kado

Karakters ( ±200 aanbevolen ): 200
€ 34,95incl. BTW

Nobeltje is een geweldig geschenk voor al die mensen die ooit op Ameland zijn geweest. Dit is de likeur die je daar drinkt. Of natuurlijk als je weer thuis bent en terug denkt aan die heerlijke vakantie op het Friese waddeneiland.

over Nobeltje

Willem Barend begint voor 1900 een café in Ballum (Ameland). De winter van 1902 is een strenge winter waarbij het wad dicht gevroren was. Eind januari werd er in Holwerd een arrenslee-wedstrijd gehouden, waar ook Amelanders aan mee deden.

Tijdens de tocht terug naar Ameland wordt er flink wat alcohol genuttigd en wanneer de Amelanders in Ballum aan komen gaan ze naar de kroeg van Willem Barend met de vraag of daar nog wat drank is. Willem Barend wilde zijn gasten geen nee verkopen en daarom mixt hij wat resten drank bij elkaar en zo ontstond het Nobeltje.

Het recept wordt vervolgens doorgeven aan Barend Willem door zijn vader. En die geeft het weer door aan zijn zoon. De familie had geen officiële vergunning om drank te bottelen, de flessen werden daarom ook onder de toonbank verkocht. Bij gebrek aan flessen werden er gejutte flessen gebruikt.

Bij een inval door de politie in 1982, worden alle flessen in beslag genomen. Niet alles is verloren gegaan want de kruiken achter het café worden niet gevonden, daarom kon de verkoop gewoon verdergaan.

Enkele weken later moet Barend Willem Nobel voorkomen in Leeuwarden. De officier van justitie had begrip voor de traditie. Barend Willem betaalde wel accijns, dus in die zin hield de familie Nobel zich aan de wet. De officier van justitie dwong de familie wel om de productie te legaliseren. Het besluit werd genomen om de familie niet te straffen, zolang de officier van justitie de eerste legale fles Nobeltje zou krijgen.

Willem Barend, in middels al de derde generatie, heeft de beslissing genomen om vanaf die tijd de productie te professionaliseren. Vandaag de dag zwaait Barend Willem, vierde generatie, de scepter.

 

 
 
Naar boven