Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeDrankgeschenkenLedaig 18 YO Limited

Ledaig 18 yo Limited

DrankgeschenkLedaig 18 YO Limited

Een zeer bijzondere Whisky van Ledaig dat hij deels bestaat uit het eerste geturfde distillaat dat in 1996 weer uit de ketels van Tobermory vloeide. Na experimenten uit begin jaren zeventig werd vanaf dat jaar Ledaig een vaste waarde voor de distilleerderij. De whisky kreeg voor de botteling in 2015 een finish in oloroso sherryvaten. Het leverde een prachtige whisky op met een fraaie mix van rokerige, kruidige en zoete tonen.

Voeg een kaartje toe aan uw kado

Karakters ( ±200 aanbevolen ): 200
€ 150,00incl. BTW

Ledaig 18YO Limited

Een zeer bijzondere Whisky van  Ledaig dat hij deels bestaat uit het eerste geturfde distillaat dat in 1996 weer uit de ketels van Tobermory vloeide. Na experimenten uit begin jaren zeventig werd vanaf dat jaar Ledaig een vaste waarde voor de distilleerderij. De whisky kreeg voor de botteling in 2015 een finish in Oloroso Sherryvaten. Het leverde een prachtige whisky op met een fraaie mix van rokerige, kruidige en zoete tonen. Master Distiller Ian MacMillan begon in 1996 met het opnieuw distilleren van geturfde Tobermory, geïnspireerd door de oorspronkelijke stijl van traditionele whisky’s van het eiland Mull.

Proefnotitie

Kleur: goud.

Neus: rokerige en maritieme aroma’s krijgen gezelschap van appels, citrusfruit, gegrilde ananas, pruimen, gerstemout, zwarte peper en een hint van munt.

Smaak: krachtig en rijk met tonen van turfrook, chilipeper, nootmuskaat, sinaasappel, pruimen, karameltoffee, noten, beboterde biscuitjes en een laat accent van anijs. De afdronk is lang en steeds rokeriger met fijne zoete accenten van rozijnen en chocolade.

Tobermory

De naam “Ledaig” wordt uitgesproken als "led-chig" en is Gaelic voor "veilige haven". Dat is niet vreemd als je bedenkt dat de distilleerderij in het havenstadje Tobermory aan de ruige Schotse westkust ligt. Ledaig wordt geproduceerd door de enige distilleerderij van het eiland Mull, de Tobermory Distillery, die ook de wereldberoemde Tobermory Single Malt in haar assortiment heeft. De distilleerderij, de enige op het eiland Mull, ligt in het noordelijke deel van het eiland aan de Tobermory Bay. Vanaf Oban op het vasteland is het per veerboot ongeveer 40 minuten varen naar Mull. Tobermory is afkomstig uit het Gaelic en betekent "de Maria bron". De Tobermory distilleerderij werd in 1798 opgericht onder de naam Ledaig. In 1972 werd de Ledaig Distillery Tobermory Ltd. opgericht. De naam werd daarna van Ledaig in Tobermory veranderd en na vele sluitingen werd de distilleerderij in 1993 weer geopend. De helft van de whisky die bij Tobermory gemaakt wordt, is zeer turfrijk en wordt verkocht als "Ledaig Single Malt”. Bij de distilleerderij staan in het stillhouse twee wash stills en twee spirit stills. Eén paar stills wordt voor de Tobermory productie gebruikt en daar sinds 1996 ook de Ledaig malt weer gedistilleerd wordt, zijn de andere twee stills voor de productie van Ledaig single malt. De Ledaig malt wordt gemaakt van een meer turfhoudende mout. Aangezien Tobermory het warehouse verkocht heeft, daar zijn appartementen van gemaakt, wordt de new spirit opgeslagen bij Deanston op het vasteland. Men gebruikt refill, sherry- en bourbonvaten. Ledaig en Tobermory hebben allebei beslist een maritiem karakter (is iets minder geworden sinds de pakhuizen verplaatst zijn en niet meer direct aan zee liggen), maar Tobermory gebruikt ongeturfd mout en heel licht geturfd water. Ledaig heeft echter een veel hoger turfgehalte. De Lochan bron hoog in de bergen zorgt voor bijzonder aromatisch water.

 
 
Naar boven