Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Cinsault

Actie

Cinsault wijnen bestelt u online bij De Slijterij aan Huis

Cinsault, ook wel Cinsaut gespeld, is een traditionele mediterrane blauwe druivensoort. Bekend is de druif geworden door de kruising met de Pinot Noir, waar de Pinotage uit voort is gekomen.

Kenmerken van de Cinsault druif

Cinsault is een vroeg rijpende druif, die een hoog rendement kan opleveren. Het is een druif die zich uitermate goed leent om machinaal te oogsten. Doordat de druif resistent is tegen rotting, samen met zijn hoge opbrengst per hectare werd deze druif in de jaren, tachtig veelal aangeplant als vervanger van de Aramon. Tegenwoordig is de druif echter weer minder populair aan het worden. Dit betekent dat veel Cinsault wordt gerooid voor een ras als de Syrah. De druif heeft weinig tannine's, en een mooie zuurgraad. In een wijn geeft de Cinsault amandel, framboos en noten als bouqet.

Gebruik van de Cinsault druif

De druif wordt veel gebruikt in rosé wijn waar hij zich uitstekend voor leent door zijn, voor een blauwe druif ongewoon, dunne schil. Als cépage voor rode wijn wordt zij weinig gebruikt. Hier wordt de druif gebruikt als goede tegenhanger van de Grenache Noir, de Carignan en de Syrah. Wil men de ware kwaliteit van de druif zien is terugsnoeien vereist.

Gebieden

De druif komt vooral in gebieden met een warm klimaat voor. Was de bakermat van de druif tot voor kort Languedoc-Roussillon en de Rhône , tegenwoordig vindt men de druif overal in de wereld waar wijnbouw mogelijk is. Gebieden waar hij op grote schaal wordt verbouwd zijn; Spanje, Californië, Zuid-Afrika, Noord-Afrika, Australië en zelfs in Libanon.

Naar boven