Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Chileense wijn

Chileense wijn? Wijn uit Chili bestellen

Chileense wijnen staan bekend om hun fruitige karakter. Het droge en zonnige klimaat in Chili is ideaal voor wijnbouw. Dat levert niet alleen mooie wijnen op maar ook nog eens wijnen met een aantrekkelijk prijskaartje.

Het wijnland Chili ligt zeer geïsoleerd ten opzichte van de rest van Zuid-Amerika. Het wordt ervan gescheiden door de hoge bergen van de Andes in het oosten en woestijnen in het noorden. Aan de westzijde vormt de Stille Oceaan de begrenzing. Dit maakt het land lastig bereikbaar voor de mens, maar ook voor ongedierte en plantenziekten. De wijnboeren hoeven daardoor nauwelijks bestrijdingsmiddelen in te zetten en biologische wijnbouw is hier dan ook in opkomst. De belangrijkste wijngebieden van Chili strekken zich uit langs de Andes.

Geschiedenis van Chili als wijnland

Een echt 'nieuw' land is Chili eigenlijk helemaal niet. Al in de 16e eeuw planten de Spanjaarden er de pais druif aan. Eind 19e eeuw exporteerde Chili zelfs op vrij grote schaal wijn naar het door phylloxera zwaar getroffen Europa. De stijl van die Chileense wijn was in hoge mate geïnspireerd door de Bordeaux wijnen. Rood dus, en gemaakt van druiven als Cabernet Sauvignon en de sinds kort weer herontdekte Carmenère. Het succes was alleen van korte duur en het grootste deel van de 20e eeuw produceerde Chili ruwe, oxidatieve wijnen voor de weinig kritische lokale bevolking. Het enorme kwaliteitspotentieel werd nauwelijks benut, maar dat is inmiddels wel anders.

Klimaat & bodem van Chili als wijnland

De condities voor wijnbouw zijn in Chili bijzonder gunstig. Een droog klimaat met veel zonlicht. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de stofwisseling in de planten, het zorgt er ook voor dat plantenziekten nauwelijks voorkomen. Ook de beruchte phylloxera, de druifluis die in Europa bijna alle wijngaarden verwoestte, heeft hier nooit enige schade aangericht. Druiven planten worden daarom niet geënt op onderstokken. Voor het maken van de wijnen betekent dit dat weinig bestrijdingsmiddelen nodig zijn, waardoor biologisch wijn maken mogelijk is.

De droogte vormt geen enkel probleem, aangezien er smeltwater uit de Andes in overvloed is om irrigatie toe te passen. De Chileense wijngaarden zijn hoofdzakelijk aangelegd in de vlakke delen van oost-west lopende rivierdalen op vrij rijke bodems. Steeds vaker worden de wijngaarden op hellingen aangeplant. Dit is wel lastiger te exploiteren, maar zorgt wel voor een belangrijke factor voor het produceren van betere wijnen. De overvloedige zon zorgt voor krachtige, moderne en aromatische wijnen.

Wijn & wijnbouw in Chili

De Chileense wijngebieden liggen verspreid over vele honderden kilometers. De eerste aangeplante wijngaarden liggen in het midden van het land, ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Ze maken deel uit van de grote Central Valley tussen het kustgebergte en de Andes.

Chili scoorde tot nu toe vooral met zuivere en 'eenvoudige' wijnen. Cabernets vooral, maar ook Chardonnays, Merlots en Sauvignons. Tegenwoordig probeert Chili meer wijnen met complexiteit te produceren, door meer nadruk te leggen op specifieke herkomst. Veel bedrijven maken tegenwoordig kwalitatief goede wijnen, vaak in samenwerking met bekende producenten uit Frankrijk of Californië. Voor de verbreding van het aanbod zorgen verder ook bottelingen van druiven die tot nu toe wat in de schaduw stonden. Het meest in het oog springende voorbeeld is de Carmenère, die lange tijd werd aangezien voor de Merlot druif. Chili heeft hem nu omarmd als de 'nationale druif'. Ook Malbec, Syrah en Pinot Noir worden meer en meer aangeplant.

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

 

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

Naar boven