Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Chenin Blanc

Pineau de la Loire

Chenin Blanc is een druivensoort die goed gedijt in het Franse Loiredal waar hij ook pineau de la Loire genoemd wordt, onder de naam Steen is de Chenin Blanc het meest voorkomende druivenras in Zuid-Afrika. De Chenin Blanc produceert frisse en fruitige wijnen met zeer uiteenlopende smaken van fruit en is zeer geschikt voor het maken van mousserende wijnen. In het algemeen staat dit druivenras bekend om zijn strakke wijnen. De geur is vaak heerlijk breed, mooi bloemig, met appel, tropisch fruit, amandel, marsepein en honing. De smaak sappig, fris en toegankelijk.

Liquoreux

Stille wijnen vinden we in meerdere types, variërend van droog tot zoet.  De zoete wijnen van Chenin Blanc kunnen bijzonder goed rijpen. Deze varieteit wordt ook gebruikt als basis voor: mousserende-, droge witte wijn, zoete witte wijn, en de “liquoreux” gemaakt d.m.v. “pourriture noble”. Chenin Blanc is zeer aromatisch en heeft een goede, natuurlijke zuur balans. In warmere klimaten kunnen ook de goedkopere wijnen die van deze druivensoort vervaardigd zijn nog fris en prettig smaken.

Chenin Blanc

Chenin Blanc

De wijndruif Chenin Blanc zien we van oorsprong veel in het wijngebied de Loire. Hier is het de hoofddruif voor o.a. Vouvray. Maar de Chenin Blanc wordt ook aangeplant in Zuid-Afrika. Traditioneel noemen ze Chenin Blanc daar: Droe Steen. Maar steeds meer wijnboeren pakken de klassieke Franse benaming voor op het etiket.

Verschillende gezichten

De Chenin Blanc kan zeer veel verschillende gezichten hebben. Maar de rode draad in zijn smaak is toch wel: elegantie. Wijnen gemaakt van Chenin Blanc zijn zacht en mineraal en hebben een volle smaak zonder overheersend te zijn.

Naar boven