Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

HomeChardonnay

De Chardonnay druif

 

Chardonnay wijnen bestelt u online bij De Slijterij aan Huis

De Chardonnay druif is een druif die over de hele wereld voorkomt; Frankrijk, Californië, Uruguay, Australië, Zuid-Afrika, Chili en Oostenrijk. De druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft.

Eigenschappen van de Chardonnay druif

Het is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de Pinot Blanc, waar hij erg op lijkt. De Chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), Pinot Blanc Chardonnay, Beaunois en ook Auvernat Blanc.

In vergelijking met de Sauvignon Blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde Chardonnay wijn zal een lange afdronk hebben. De Chardonnay druif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.

Meestal zal een goede Chardonnay wijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur.

Bourgogne en de Chardonnay druif

De beroemdste, meest geprezen stille Chardonnay wijnen komen uit deze streek van Frankrijk. Niet dat elke witte Bourgogne van de Chardonnay druif een geweldige wijn is, maar hier ligt toch de bakermat van de grote wijnen van de Chardonnay. Bekende namen zijn: Chablis, Corton-Charlemagne, Le Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet en ook witte wijnen uit Meursault en Santenay.

Champagne van de Chardonnaydruif

Ook in de champagnestreek wordt deze druif aangeplant. De Chardonnay druif heeft een voorliefde voor kalkhoudende bodems, daarom wordt hij vooral aangeplant in de regio Côte de Blancs. Ook in Aisne, Aube en ook Côte Sézanne. Ook op de Montagne de Reims kan men Chardonnay vinden, maar dan meer in het gebied rond Trépail en Sillery. Wanneer er uitsluitend Chardonnay wordt gebruikt bij de productie van Champagne dan spreekt men van een "Blanc de blancs". Een "Blanc de blancs" heeft een lichtgele kleur met een groene schijn. Champagne op basis van Chardonnay is een perfect aperitief of begeleider van lichte voorgerechten met vis.

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

 

Sorteren op: Prijs Meest verkocht Naam

Naar boven