Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Australische wijn

Aanbieding van de maand

Australische wijn? Bestel wijn uit Australië

Wijnbouw in Australië vindt hoofdzakelijk plaats in de deelstaten, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, het aansluitende zuidelijke deel van Zuid-Australië en helemaal in het westen de zuidwesthoek van West-Australië. Australië is een warm tot heet continent. Wijnbouw is alleen mogelijk langs de zuidkust. Daar is het klimaat milder vanwege de zuidelijker breedtegraad, vergelijkbaar met de Middellandse Zee. Koelende invloed van de oceaan door stromingen van de Zuidelijke IJszee dragen hier ook aan bij. Desalniettemin zoeken de wijnproducenten nog steeds naar hogere - dus koelere - gebieden iets meer landinwaarts waar wijnbouw mogelijk zou kunnen zijn. In Australië worden veel wijngaarden geïrrigeerd.

Geschiedenis van Australische wijnen

Eind 18e eeuw kwamen met de eerste kolonisten de eerste druivenstokken naar Australië. Met betere aanplant van druivenrassen en moderne vinificatie-methoden werd de wijnbouw begin jaren '60 van de vorige eeuw tot ontwikkeling gebracht. Pioniers van de wijnbouw waren vooral Zwitsers met name het gebied rondom Melbourne en Duitsers in de gebieden nabij Adelaide.

Australië toonaangevend wijnproducent

Inmiddels is Australië een van de toonaangevende wijnproducenten van dit moment. Weinig landen hebben hun export in de afgelopen jaren zo explosief zien groeien en weinig landen hebben ook zo'n spectaculaire uitbreiding van hun wijngaarden gezien als Australië. Toch is het beeld van Australië in Europa enigszins vertekend, omdat een paar grote bedrijven de exportmarkt domineren. Van de wijnen die de ruim 1000 individuele producenten op de markt brengen, krijgt het buitenland slechts een fractie te zien.

In Australië maakt men vele soorten wijn. Aanvankelijk eenvoudige tafel- en zoete dessertwijnen. De laatste decennia steeds meer kwaliteitswijnen. Er worden wijnen verkocht onder de namen Chablis, Port, Sherry en Champagne. Slechts duidend op een zeker (richting van) karakter van de wijn. Wijnen die overigens niet met deze naam op de Europese markt mogen komen vanwege beschermde herkomstbenamingen zoals bijvoorbeeld in Frankrijk.

Australische druivenrassen

Voor witte wijn: Chardonnay en Semillon. Riesling, hier Rhine Riesling genoemd, wordt ook steeds meer aangebouwd. Voor rode wijn: Syrah die hier oorspronkelijke Hermitage wordt genoemd, Cabernet Sauvignon, Merlot en tegenwoordig ook Pinot Noir. Vanwege de warmte en vele zonneschijn kunnen druiven goed rijpen en leveren daarom alcoholrijke wijnen.

Naar boven