Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Argentijnse wijn

Aanbieding van de maand

Argentijnse wijn? Bestel wijn uit Argentinië

De Wijnbouw in Argentinië bevindt zich vooral in het westen van het land, op de hellingen van de Andes. Het belangrijkste wijngebied bevindt zich in de provincie Mendoza. Deze regio kent driekwart van de Argentijnse wijngaarden, die op hoogtes tussen 900 en 1500 meter liggen.

Argentijnse klimaat

Het klimaat is warm en droog, en men is zeer afhankelijk van irrigatie met smeltwater vanuit de Andes. Hiervoor gebruikt men een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes: de acéquias. Het land kent een grote variatie en wijnbouw was er al eeuwen voor de Spanjaarden kwamen.

Vele immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland en Italië brachten hun eigen druivensoorten mee, waardoor men in Argentinië momenteel vele druivensoorten kan vinden. Veelal Europese druivenrassen, voornamelijk Spaanse, Italiaanse en Franse. Men heeft er onder meer Malbec, Sangiovese en Tempranillo. Door het ontbreken van extreem hoge temperaturen op deze berghellingen hebben de druiven een zeer sterk aroma.

Argentijnse Malbec wijnen

De Malbec levert de beste wijn voor het klimaat waarin ze groeit ( droog en warm overdag, 's nachts koud ). Malbec is ook de meest geteelde soort. Aangezien Malbec een dikke schil heeft geeft de druif veel smaak en zijn de wijnen robuust. Argentijnse wijnen passen daarom ook goed bij de nationale eetgewoonten: veel vlees en pasta's. Overigens is het in Argentinië gewoon om wijn met water te verdunnen aan tafel.

Wijn uit Argentinië op pergola's

Een aantal wijngaarden werken nog met pergola's waarbij de druiven op ooghoogte hangen. Door het klimaat en de hoge opbrengst per hectare zijn de wijnen kwalitatief niet hoogstaand, uitzonderingen daargelaten. De belangrijkste druif is de Criolla, maar deze is vooral bestemd voor lokale consumptie. Drie andere belangrijke druivensoorten zijn de Torrontés, de Bonarda en de Malbec. Argentijnse Malbec is toegankelijker dan Franse en heeft een vleug van pruimen en bramen. De laatste tijd groeit men ook steeds meer Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Viognier.

Naar boven