Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Amerikaanse wijn

Aanbieding van de maand

Amerikaanse wijn ( Californië - Verenigde staten )

In bijna alle staten van de Verenigde Staten wordt wel enige vorm van wijnbouw bedreven. Het zwaartepunt ligt echter bij Californië, dat in zijn eentje 90% van de productie voor zijn rekening neemt. Californië wordt ook wel de ‘Sunshine State’ genoemd, vanwege het zonnige en warme klimaat. De meeste wijnbouwgebieden liggen daarom op korte afstand van de kust, omdat ze daar kunnen profiteren van de verkoelende invloed van de Stille Oceaan. Hoe verder je landinwaarts komt, hoe hoger de temperaturen zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de rijping van de druiven en de kwaliteit van de wijnen. Binnen de Californische wijngebieden zijn grote verschillen, zowel door de invloed van de oceaan als ten gevolge van de ligging.

Van alle Californische wijngebieden is de Napa Valley de bekendste en meest Amerikaanse. Het ligt even ten noorden van San Francisco en heeft een grote reputatie voor Cabernets, Merlots en Chardonnays.

Druiven

Zinfandel, specialiteit uit Californië

Californië was in de jaren ’70 voor het eerst succesvol met Cabernet Sauvignon en Chardonnay, toen deze wijnen de top van de Bordeaux en Bourgogne versloegen tijdens een legendarische proeverij. De echte specialiteit van Californië is echter de Zinfandel. De druif werd in Californië voor het eerst aangeplant in 1850 en is verwant met de Italiaanse primitivo-druif. Het is een enorm veelzijdige druif waar niet alleen stevige rode wijnen, maar ook rosé en zelfs zoete witte wijnen van gemaakt worden. Ook blijkt het klimaat gunstig te zijn voor de Syrah. Verder doen de Merlot en de Pinot Noir het goed.

Naar boven